De knetterdagen

Ik gebruik vaak een eigen vocabulaire als ik met mijn kinderen praat. Dan zeg ik dingen als ‘als ik klaar ben met smurrie ruimen’ speel ik even met jullie mee. ‘Smurrie ruimen staat voor opruimen, puin ruimen, de was plooien, afwassen, …’

Stop met ‘ruffelen en dummen’ staat voor stop met ‘roepen, tieren, zagen, overdragen, zeuren om koeken’.  En als we naar huis gaan, neem ik geen kinderen mee, maar laad ik mijn ‘puppy’s’ in.

Sinds kort ben ik dol op het voorvoegsel ‘knetter-‘. Bij ons is niemand knettergek, nee wij zijn ‘knetterleuk, knetterlekker, knettertof’ en met oudejaar mocht iedereen ‘knetterlang’ opblijven. Wij zijn gewoon een knettergezin met knetterleuke ouders en een stel knetterkinderen.

In ons knettergezin heersen heel wat wetmatigheden.

Kortsluiting in cascade

De avond na een 1e schooldag na een vakantieperiode is er steevast eentje om snel te vergeten. De oudste spetter is uit zijn hum na een lange dag school. De 1e uitbarsting komt er sowieso. De vraag is niet ‘of’, de vraag is ‘wanneer’.

Eerst is er honger. Die kan gestild worden met 2 koekjes, aangevuld met fruit naar keuze. Manlief is nog niet om boodschappen geweest. het fruitaanbod is dus eerder beperkt.

Knetter, eerste korstluiting.

De verveling slaat toe bij de oudste. Een lang moment van een-op-eenaandacht is niet mogelijk. Er moeten woordjes geoefend worden met de tweeling en het avondeten moet voorbereid worden.

Knetter, tweede kortsluiting.

De 4 andere knetterkinderen gaan ondertussen gretig op in hun spel. Er wordt gelezen, ik krijg assistentie bij het koken, Willem de roste kater krijgt een buikband uit clixxblokjes aan gemeten, …

img_2910

Het gedrag van 4/5 van mijn kinderschare knettert in perfect harmonie met de gloed uit de speksteenkachel.

Mijn 37e antwoord op de wetmatige vraag van de oudste: ‘Mama, wat kan ik doeeeeen?’, lijkt aan te slaan. Vliegeren dan maar. Maar niet alleen.

Wat nu? Grote zus offert zich op.

(Foto’s van een vrediger vliegeruitje op nieuwjaarsdag.)

Stroompanne

Knetter, knetter, knetter, TUUUUUUUUUUUUUUUT, grote kortsluiting. Algemene stroompanne.

Het oververhitte grootste knetterkind stormt binnen. Alleen, zonder zus en zonder vlieger. De draad van de vlieger zit in de war en het is de schuld van zus. TUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUT.

Een huilende zus komt binnen, met vlieger. Ik red de draad door er een stuk tussenuit te knippen. De oudste merkt het amper. Het knettert nog te veel. Zus maakt zich uit de voeten en gaat een boek lezen.

Het is 17 u 23. Binnen 37 minuten mag ik tv keken, hé, mama.

Wat kan ik ondertussen doeeeeenn.

Het is 17 u 28. Nog 32 minuten.

Het is 17 u 31. Nog …

Het is 17 u 51. Mama, 9 minuten is toch nog weinig he.

Mama, het is 18 u. Nu mag het, hé.

De tv gaat aan.

Het vuur in de speksteenkachel knettert.

 

 

 

 

 

 

 

 

7 reacties op ‘De knetterdagen

    • Dat roept bitterzoete herinneringen op bij mij. Bv geven aan eentje terwijl de andere helft van het kinderduo steeds ongeduldiger wordt. Momenteel is de indeling simpel bij ons thuis. De jongens spelen met de jongens. Kleine broer (helft van de tweeling) vertoeft heel graag in de buurt van grote broer en de meisjes spelen met de meisjes. Probleem van de oudste is dat hij heel veel dingen naar eigen zeggen niet leuk vindt zonder een kind dat minstens even oud is als hij of een ‘groot mens’.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s