Montenegro met kinderen

Aangestoken door een buurjongen met een globetrottershart en voorafgegaan door broerlief die vorige zomer de wilde schoonheid van Montengro ontdekte met zijn gezin trokken wij voor 12 dagen richting die verborgen parel.

20180821_172757

Een airbnb-bestemming – authentiek gelukkig, 2 lieve mensen met volwassenen kinderen die het zomerhuis van de familie op beperkte basis verhuren – in het onooglijke berggehucht Limljani op 10 minuten rijden van Skadar Lake werd onze uitvalsbasis.

Wat heerlijk was

  • Tijd, om de tijd gewoon te laten verstrijken

Mooi meegenomen was dat ik geen rekening had gehouden met de hoge roamingkosten in Montenegro en het daarom gewoon zonder data deed. Met uitgeschreven tips uit mijn bullet journal, een papieren Lonely Planet van de bib en de telefoon van manlief voor wat extra info en om de weg te vinden.

 

 

  • Tips van de buurjongen en van broerlief

Wat het vrij eenvoudig maakte om te beslissen waarheen het ging met de dag en met auto.

  • 5 kinderen non-stop om je heen

Die genoten van de onverdeelde aandacht van mama en papa en inventarissen begonnen bij te houden van het aantal honden (83) , katten (67) , schildpadden (13), zwaluwen (meer dan 100), vissen (meer dan 1000), … dat ze tijdens de reis hadden opgemerkt.

IMG_0641

Wat een beetje minder hemels was

  • De kronkelende bergweggetjes rond Skadar Lake. Niet de weggetjes op zich, maar wel het feit dat we daar met een huurauto over moesten.

Pas op dag 5 durfde ik tijdens het rijden (als passagier uiteraard, nooit van mijn leven kruip ik daar zelf achter het stuur) mijn blik langer dan 2 seconden op het dal laten rusten. Alle mogelijke scenario’s over ongelukken met afgronden verschenen in schrikbarend tempo voor mijn geestesoog. Het verbeterde een klein beetje naarmate de reis vorderde, maar echt chil stapte ik nooit in de auto.

No way, dat ik eraan dacht om ‘ns een foto te nemen.

  • Ruziënde kinderen op de achterbank en aan tafel.  Dat 5 jonge kinderen ook in in ander land onophoudelijk ruzie maken over wie waar in de auto zit, wie naast papa zit, wie eerst brood, water, eten an sich krijgt. We wisten het op voorhand, hoopten op een wonder, bleven hopen op een wonder, … Repeat.

Wat je zeker ook moet doen

  • Godinje

Een namiddag doorbrengen op het mooie, ongerepte strand van Godinje. De weg ernaartoe met de wagen is godsgruwelijk voor bangerikken. De bestemming is hemels.

Rustig, netjes, ondiep tot aan het einde van de steiger. Zalig.

 

  • Radus

De bergen oversteken richting Radus

Opnieuw een nagenoeg uitgestorven dorpje. Enkel te bereiken met een bootje of te voet, wat wij deden. Je parkeert je auto bij het kerkhof, gaat op zoek naar een nagenoeg onvindbaar padje dat langs de kerkhofmuur loopt en je begint te stappen.

Voor onze jongste pruts van 4 hadden we de draagrugzak bij. De andere kinderen van 9, 7 en twee keer bijna 6 bleken net mans genoeg om met de nodige aanmoedigingen op eigen krachten de bergen door te trekken.

Bij aankomst in Radus noemden we de naam van de buurjongen bij de enige bewoners, een echtpaar van middelbare leeftijd en hun volwassen zoon. Dat bleek nodig om hun aanvankelijk starre blik te verzachten en om de toestemming te krijgen om via hun privé-aanlegsteiger Skadar Lake in te duiken.

 

  • Poseljani

Opnieuw een helse rit voor bangerikken. Intikken in de gps, daarheen rijden als passagier, hopen op zo weinig mogelijk tegenliggers, de wagen netjes langs de weg parkeren, scenario’s over auto’s die in afgronden rollen uit je hoofd verjagen, je kinderen uitladen, manlief proberen te doen geloven dat je al een beetje minder bang bent in de auto, het bos in stappen, een heel eind verder stappen en daarna gewoon van de ene verbazing in de andere stappen. En, onderweg, nog 2 zielen tegenkomen. Uit Gent nota bene.

 

 

Een goed idee voor jou als …

Als je van rust en kalmte houdt en van ruwe schoonheid dan zit je helemaal goed met Montenegro als reisbestemming.

Heb je kinderen, dan is het mooi meegenomen dat ze kunnen zwemmen. 4 van onze 5 kinderen kunnen zwemmen, maar enkel de oudste vroeg nooit om een extra zwemhulp.

Gewoon leuk

IMG_0660

Stari Bar

IMG_0553

Animal Shelter in de buurt van Podgorica

IMG_0272

De oudste dorpskern van Godinje hogerop is nagenoeg volledig verlaten. Nog één oude man woont er het hele jaar door.

20180818_122831

Ridder spelen in Kotor

IMG_0279

Verlaten huisjes spotten, maar net niet mans genoeg zijn om aan het urbexxen te slaan

3 reacties op ‘Montenegro met kinderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s