Meer dan 20 jaar geleden – half zou oud als nu was ik toen – keerde ik van zomerreis terug met een lief. Ik kende hem toen al een eeuwigheid. We hadden alleen nog wat extra dagen onder de Italiaanse zon nodig om te ontdekken dat er meer in ons verhaal samen zat.

En kijk, zoveel zomers later. Still standing en meer dan dat , manlief en ik – vaderend en moederend over een heerlijk troepje kinders tussen de 9 en de 14 en nonkel en tante van een veelvoud van ons eigen vijftal.

Broer en manlief zijn goede vrienden sinds het begin van hun middelbareschooltijd. Zijn 5 dochters en 2 zonen groeien samen op met die van ons. Na een aantal geslaagde weekendjes en heel veel samen moederen en vaderen op doordeweekse dagen brachten we voor de eerste keer een deel van onze zomerreis samen door.

Broer en schoonzus en hun kroost gingen eerst op vriendenbezoek in Zwitserland en verbleven een week aan het Italiaanse Gardameer. Wij gingen voor een vijfdaagse in het mooie en rustige Beieren en reden daarna door naar Hongarije.

En of het geslaagd was!

Belgen in Hongarije

Na een fijn en hartverwarmend verblijf op Hoopoe Glamping in Montenegro bij mijn vroegere buurjongen Matthieu gingen we in september 2022 op zoek naar een gelijkaardige verblijfplaats op een locatie die doenbaar is met de auto. Het werd Hunza Ecolodge in Hongarije. Een schitterende plek die met veel liefde gerund wordt door Roeland en Milady, 2 uitgeweken Gentenaars.

Ze wonen naast de Ecolodge met hun kinderen en dragen de liefde voor Hongarije en voor hun plekje onder hun vel. Ze bieden niet alleen een jaarlijks geüpdatetete eigen reisgids uit met talloze tips over eten, drinken en haalbare uitstappen, maar zijn ook heel erg behulpzaam en toegankelijk voor duizend en één vragen over hun kleinschalige paradijsje en de wijde omgeving errond. Op Hunza zelf is er heel net sanitair en een goed uitgeruste buitenkeuken. Alles is helemaal in orde. Er is een eigen moestuin, het douchewater wordt verwarmd op hout, wie wil kan een heerlijk ontbijt bestellen dat om klokslag 8 u in een houten krat voor je tent wordt gezet. Als kers op de taart is er een fijne bar (de openingsuren worden dagelijks op een krijtbord geschreven) en een winkeltje met lokale producten. Je kan er ook een mand wasgoed laten wassen en plooien tegen een eerlijke prijs. Wat bovendien geldt voor alles op Hunza.

Roeland en Milady zijn trots op hun plekje en stralen heel veel contentement uit. ‘Hun Hunza’ is duidelijk veel meer dan alleen maar een manier om brood op de plank te krijgen. Het is een manier van leven die ze graag delen met anderen. Hun gastentafel op vrijdag met pizza en heel veel ander huisgemaakt lekkers is een absolute aanrader en een prima gelegenheid om de andere kampbewoners te leren kennen.

Wij verdeelden ons reisgezelschap over een glampingtent, een cabin in the woods, de bohowagon en 2 zelf meegebrachte tenten voor de oudste kinderen. Net als elke Europese vakantieganger kregen wij ook een nacht met drensende regen en heel veel bliksem en donder over ons heen. Gelukkig zonder water- of andere schade. (Alleen maar een nachtelijk stresske over kinderen die niet bij ons in de tent lagen.)

We wandelden en fietsten, bezochten een attractie– en een waterpark en genoten van het nabijgelegen stadje Pecs. Outdooractiviteiten en zwemmen zijn hier heel erg betaalbaar. Adem wel eerst eens diep in en haal je beste Duits of Engels boven. Grote gezinnen zijn hier duidelijk geen dagelijkse kost waardoor het meestal even duurt vooraleer het kassapersoneel er uit is hoeveel je nu eigenlijk moet betalen.

Ons assortiment

Ons meereizende jonge volkje bestond uit een heerlijk levendig assortiment kinderen en pubers tussen de 4 en de 16 jaar oud.

Ideaal bedachten we ter plekke.

Met al te veel heel jonge kinderen ben je zelf nog te veel aan het sussen en blussen om je koffie warm opgedronken te krijgen – laat staan dat je er dan nog een roedel extra bijneemt.

4+ is er over het algemeen wel al min of meer toe in staat om niet door het lint te gaan bij honger, dorst, vermoeidheid of afgepakt speelgoed en weet al eens een traantje te verbijten, een opmerking in te slikken of een misverstand op een beschaafde manier uit te klaren. Er bleef al een eens puber op de wc of in zijn tent hangen, maar er was vooral zeer veel zin om er samen op uit te gaan en om de dag te plukken en het moment te beleven.

Ook als volwassene moet je een beetje kunnen meedeinen op de kabbeling van de golven van de dag. Iets waar wij met ons gezelschap van een babbelaar, een doener, een denker en een lezer prima toe in staat bleken.

Wij sloten onze vakantie met een heel fijn gevoel af. Broer en schoonzus reden het stuk Hongarije – België in 1 dag. Wij bleven nog 2 nachten slapen in Zuid-Duitsland en gingen met ons gezin alleen nog naar het attractiepark Tripsdrill.

Plaats een reactie